Burna zgodovina igre blackjack

Burna zgodovina igre blackjack

2014-05-30 09:58:07 -

Igre s kartami blackjack si ni izmislil le en sam človek. O začetkih in zgodovini blackjacka se še vedno krešejo mnenja. Igra se razvija že dolgo, virtualni svet interneta pa jo še danes neprestano spreminja.

Začetki blackjacka

Ena izmed teorij pravi, da so igro, podobno današnjemu blackjacku, igrali že Rimljani. Uporabljali so koščke lesa z različnimi vrednostmi točk. Rimljani so sicer res bili izjemno navdušeni igralci na srečo, vendar pa bo to teorijo treba podpreti še s trdnimi dejstvi.

Na splošno velja, da se je blackjack pojavil v Franciji. Razvil se je iz iger chemin de fer in french ferm. Na začetku 18. stoletja so ga v francoskih igralnicah igrali pod imenom »vingt-et-un«, kar pomeni 21. V Španiji se je uveljavila druga različica te igre, pri kateri pa se ne igra do seštevka točk 21, temveč 31.

Blackjack v ZDA

Preko luže so se v času ameriške kolonizacije seznanili z ruleti podobno igro »21«, ki je v ZDA postala zelo priljubljena. Ime »blackjack« so skovali v zvezni državi Nevadi, ki je prva legalizirala igre na srečo. Tako se je imenovala posebna stava, s katero so igralnice skušale pritegniti večje število igralcev. Posebna stava se sicer ni dolgo obdržala, a novo ime igre se je razširilo in ohranilo vse do danes.

Sredi 20. stoletja so prvi igralci blackjacka začeli uporabljati računala, kar je bilo tedaj še zakonito. S tem so poskušali povečati svojo prednost. Igralnice pa so zato, da bi se zaščitile, uvedle niz ukrepov, s katerimi so hotele zmanjšati možnosti za zmago igralcev in povečati svoj dobiček. Prepovedale so računala, uporabljati so začele naprave za mešanje kart in uvedle več kupčkov kart.

Eward O. Thorp je bil prvi, ki je razvil tehniko štetja kart, pri kateri računalo ni bilo potrebno; to je bilo leta 1962. O tem, kako zmagati pri igri blackjack, je celo napisal in objavil knjigo. Ameriške igralnice nad njo niso bile prav nič navdušene, spretnih igralcev pa je bilo vedno več. Odgovor igralnic je bila sprememba pravil, vendar je to vzbudilo močan odpor ter povzročilo zmanjšanje števila obiskovalcev in dobička. Igralnice so tako morale sprejeti prvotna pravile igre in ta veljajo še danes.

Spletni blackjack

Konec prejšnjega stoletja so se igralniške igre začele seliti na splet. Na spletu so igralcem na voljo vse različice blackjacka. Igralniško programsko opremo si lahko prenesete in namestite v svoj računalnik (podobno kot aplikacije ali druge igre) ali pa igrate na spletu – s pomočjo brskalnika in brez potrebnih prenosov. To ima številne prednosti, saj lahko igrate, kadar koli želite, še pomembneje pa je, da lahko igrate brezplačno – zgolj za zabavo.

Spletni blackjack igrajte v igralnici
Brezplačno preskusite priljubljene igre
Atlantic City Blackjack Card game Microgaming Igranje
Blackjack z enojnim kompletom kart Card game NetEnt Igranje
European Blackjack GOLD Card game Microgaming Igranje

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov, kot je opisano v našem Pravilniku o piškotkih.

Se strinjam