Pravila igre blackjack

Pravila igre blackjack

2017-12-20 16:45:48 - Braňo "Ace"

Blackjack – igra na srečo, ki jo je treba preizkusiti

Blackjack je ena najbolj priljubljenih iger na srečo, kar jih je na voljo v igralnicah. Gre za globalen fenomen, ki obenem velja za najstarejšo igro s kartami. Pri zgodovini blackjacka še ni vse popolnoma razjasnjeno. O tem obstajajo različna mnenja. Nekateri trdijo, da je blackjack spremenjena različica italijanske igre »baccant«, drugi pa so prepričani, da izvira iz francoske igre s kartami »vingt-et-un«. Najrazličnejše igre, podobne blackjacku, poznajo in igrajo v številnih državah.

Na prvi pogled se blackjack zdi preprosta igra, v nasprotju z drugimi igrami s kartami pa ni vse odvisno zgolj od sreče. Če poznate ustrezne strategije in zvijače, lahko občutno povečate svoje možnosti za zmago. Obstajajo številni vodniki o igranju blackjacka in zmago pri igri, denimo knjiga z naslovom »Blackjack for Blood«, ki jo je napisal legendarni igralec blackjacka Bryce Carlson.

Pravila blackjacka za igralce

Blackjack se igra s kompletom kart, natančneje, s kompletom francoskih kart. Igrate proti krupjeju, cilj pa je dobiti kombinacijo kart, katerih seštevek (vrednost) je višji od seštevka krupjeja, vendar ne presega vrednosti 21. Zakaj natanko 21? Ker je največji seštevek dveh kart 21 – če smo natančnejši, je to kombinacija asa in karte z vrednostjo 10. Tej zmagovalni kombinaciji pravimo blackjack. Če vrednost vaših kart presega 21, igro izgubite.

Pomembno je, da vedno upoštevate naslednje: cilj je zgolj to, da premagate krupjeja, ne pa to, da dobite vrednost 21. To lahko dosežete na več načinov, bodisi tako, da krog igre končate z višjo vrednostjo kart kot krupje, ali pa tako, da že na začetku dobite asa in karto z vrednostjo 10. Krupje izgubi tudi, če preseže vrednost 21.

Vrednosti kart pri blackjacku

  • Karte od 2 do 10 imajo nominalno vrednost, kar pomeni, da so vredne toliko, kot je označeno na njih samih.
  • Karte J (fant ), Q (dama) in K (kralj) imajo vrednost 10.
  • As (A) lahko ima vrednost 1 ali 11, odvisno od tega, kaj je za igralca ustrezneje.

Deljenje kart pri blackjacku

Ko vsi igralci položijo stave (v obliki žetonov), krupje razdeli karte v smeri od leve proti desni. Vsak igralec dobi dve karti, ki sta obrnjeni z licem navzgor. Tudi krupje dobi dve karti, vendar je ena obrnjena z licem navzdol. Igralci se svojih kart ne smejo dotikati.

Če dobite kombinacijo dveh kart, ki jo sestavljata as in katera koli karta z vrednostjo 10, imate blackjacka in pri igri zmagate. Igralnica vam izplača 1,5-kratnik stave. Če tudi krupje dobi blackjacka, je igra neodločena in vaša stava ostane v igri.

Igralčeve možnosti pri igri

  • Dodatna karta (hit). Igralec od krupjeja prejme še eno karto.
  • Ne povleci (stand). Igralec ne prejme dodatnih kart. Če je s svojima kartama zadovoljen, lahko igro konča in ne povleče nobene dodatne karte.
  • Podvojitev (double). Igralec stavo podvoji. V tem primeru od krupjeja prejme še eno karto in igra se konča.
  • Deljenje (split). Igralec karti razdeli na dve igri. To lahko stori samo, če ima karti enake vrednosti. V takem primeru s posamezno karto igra v dveh ločenih igrah, vendar je prvotno stavo treba podvojiti.
  • Predaja (surrender). Igralec se preda. Če mu prvi dve karti nista pogodu, se lahko preda. Pri tem polovico stave zadrži, drugo polovico pa dobi igralnica.
  • Zavarovanje (insurance). Gre za varnostno opcijo. Če je prva krupjejeva karta as, lahko igralec stavo »zavaruje« za primer, da krupje dobi blackjacka; to mora storiti, še preden krupje dobi drugo karto. Igralec lahko za zavarovanje uporabi največ polovico stave, izplačilo pa je v razmerju 2 : 1.

Kdaj se igra za vas konča?

  • Če vsota vrednosti vaših kart presega 21 – tudi če krupjejeve karte prav tako presegajo to vrednost.
  • Če se odločite, da ne boste povlekli, ker ne želite nobene dodatne karte.
  • Če podvojite stavo, nato pa dobite še eno karto in se potem igra konča.

Pravila blackjacka za krupjeja

Igralec se lahko sam odloča, kakšne bodo njegove poteze, krupje pa mora igrati na podlagi ustaljenega in točno določenega sklopa pravil.

  • Če ima kombinacijo z vrednostjo 16 ali manj, mora povleči dodatno karto. Če z naslednjo karto preseže vrednost 21, mora izplačati igralcu – natančneje, igralec dobi vrednost svoje stave in dodatnih 100 % vrednosti te stave.
  • Če ima krupje kombinacijo z vrednostjo 17 ali več, ne sme povleči dodatne karte.

Blackjack je mogoče igrati na več načinov. Osnova je, da poznate pravila, priporočljivo pa je tudi, da se seznanite vsaj z osnovno preglednico s strategijami za igranje blackjacka. Če ste začetnik, je pomembno tudi, da se najprej osredotočite na manjše stave ali da blackjack poskusite igrati brezplačno.

Brezplačno preskusite priljubljene igre
Atlantic City Blackjack Card game Microgaming Igranje
Blackjack z enojnim kompletom kart Card game NetEnt Igranje
European Blackjack GOLD Card game Microgaming Igranje

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki nam pomagajo pri izboljševanju kakovosti prikazane vsebine. Piškotke lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika. Z uporabo naše strani se strinjate z uporabo piškotkov, kot je opisano v našem Pravilniku o piškotkih.

Se strinjam